fbpx Skip to main content
Nyheter

Karlastaden – en levande stadsdel i Göteborg

By 16 september, 2021No Comments

Göteborg är i stark utveckling där infrastrukturen utvecklas för att skapa ett hållbart och effektivt transportflöde för alla som vill röra sig i staden. Samtidigt växer nya stadsdelar fram i den IT-bolagstäta stadsdelen Lindholmen. Där pågår ett viktigt arbete med att bygga en ny stadsdel som kommer innehålla bland annat Nordens högsta byggnad, Karlatornet liksom flera andra fastigheter med smarta och nytänkande lösningar. Karlatornet är en del av stadsdelen Karlastaden vilken har ett stort och viktigt fokus – att bli en verkligt levande stadsdel med plats för alla.

Vi fick prata med Frida Olausson Lindh på Serneke som är projektledare för Karlatornet och ansvarig för den del av projektet som avser hotell, kontor, kommersiella ytor, utsiktsvåningen och källare.

Frida, Projektledare för Karlatornet

Vad är visionen och målet med Karlatornet och Karlastaden?
Frida beskriver Ola Sernekes vision om att skapa en ny stadsdel utan segregation det vill säga en stadsdel som är till för alla. Det blir en riktig blandstad där hyresrätter, bostadsrätter, restauranger, skolor, hotell, kontor, gym, butiker och lokaler kommer finnas.

Vad är det aktuella läget – och hur ser framtiden ut?
Det blir en fartfylld och spännande höst för Karlatornet då vi verkligen kommer i gång med att bygga på höjden, vilket vi ser fram emot då det innebär fler våningar på projektet som kommer resultera i Nordens högsta skyskrapa. Det som sker just nu är att vi har färdigställt den första outriggern, som är en förstärkningsvåning. Den var komplex och tog tid, men nu har vi en målsättning att vi skall kunna gjuta en våning i veckan av tornet framöver vilket är väldigt spännande, då det är totalt 73 våningar som skall byggas. Parallellt med att stommen går upp så pågår det även fasadmontage och invändiga arbeten har påbörjats.

Vecka 36 är en viktig vecka då den kommersiella delen av Karlatornet som kallas Podiet får sin prefabricerade stomme levererad vilket innebär att fasadarbetet till ytterligare en byggnad startas inom kort tid. Det är spännande eftersom man då verkligen ser den snabba framdriften i projektet.

Med Fridas gedigna erfarenhet av stora och komplicerade projekt ser Acobia fram emot ett fortsatt gott samarbete med Serneke.

Hur bidrar Acobia till Karlastaden?

Mitt i Karlastaden ska Karlatornet med intilliggande byggnad, Podiet. Podiet är en byggnad på ca 15 våningar och omfattar kommersiella ytor såsom hotell, spa, gym, kontor, butiker och restauranger.
För att hotellverksamheten och de kommersiella lokaler som kommer att finnas i Podiet, ska ha en optimal d v s välstyrd och reglerad inomhusmiljö krävs självklart en effektiv och bra teknisk lösning.
Framåt handlar det inte enbart om tekniska installationer med god kvalitet, det handlar om att säkra en datadriven, hållbar och ekonomiskt kostnadseffektiv framtid. Den data som genereras via fastighetssystemen ska kunna hanteras och visualiseras för att kunna hjälpa till att styra och optimera en helhetslösning där vi går alltmer ifrån separata teknik-öar. Den data som genereras här ska också in sin tur kunna integreras med andra datakällor där t ex hotellets bokningssystem och värmesystemet samverkar för att minska energiåtgången och leverera en exceptionell kundupplevelse med rätt temperatur för just den specifika hotellgästen. Det blir en spännande fortsatt framtid för projektet i nästa steg.

Det känns oerhört stimulerande att få vara med i ett projekt med så mycket nytänkande. Att samskapa smarta fastigheter likt Karlatornet tillsammans med det professionella teamet på Serneke ligger mitt i prick på vad vi önskar göra framåt”

– Anna Honnér, Affärsområdesansvarig Smart Fastighet

Vill du komma i kontakt med oss för att få hjälp med komplexa styr och reglerlösningar?