fbpx Skip to main content
AcobiaFLUX EventIndustriell IT & AutomationTrender och samhällsperspektiv

AcobiaFLUX är nu hjärtsäkrat

By 7 november, 2014september 23rd, 2019No Comments

Kollage HLR

I dagarna har vi på AcobiaFLUX lärt oss att rädda liv, detta genom att vi alla har fått möjlighet att genomgå en HLR-utbildning (Hjärt- och lungräddning), det är en metod för att upprätthålla blodcirkulation för att syresätta hjärnan när hjärtat stannat. Detta är ytterligare ett sätt för oss att fokusera på hälsa och visa att vi tar ansvar och kan finnas till hjälp för våra medmänniskor om olyckan är framme.

Tidig påbörjad HLR och tidig defibrillering räddar liv, det är minuter som räknas! Therése Mattsson, på AMAVITA ledde oss både genom teori och genom praktiska övningar och scenarion för att ”hjärtsäkra” oss.

Steg som kan rädda liv:
1. Kontrollera medvetenhet och andning.
2. Vid hjärtstopp, LARMA! Ring 112 så att hjälp kan komma! Är ni fler vid platsen be annan person larma.
(3. Hämta hjärtstartare om den finns i närheten).*
4. Starta HLR, för vuxen: 30 bröstkompressioner (minst 5 cm djup och med minst 100 per minut i frekvens), 2 inblås. Är ni fler på plats, byt av varandra för att få bästa möjliga kvalitet på HLR:en.
Detaljerad fakta om HLR med god kvalitet.

* På många ställen finns idag även defibrillatorer/hjärtstartare som också kan vara avgörande om liv eller död vid ett hjärtstopp. De är idag mycket intuitiva och ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt. HLR-rådet har mer information om hjärtstartare och hur och när den ska användas.

(Tänk också på att inte rusa fram till skadade personer, stanna upp någon sekund och tänk efter vad det är som har hänt, detta för att undvika att fler personer kommer till skada.)

Några andra tips:
– Har du eller någon i din omgivning bröstsmärtor i över 15 minuter, ring 112.
– Man bedömer hjärtstopp med följande två symtom: medvetslöshet, ingen eller onormal andning.
– Med appen ”Rädda Hjärtat” får du hjälp att rädda liv, den ger dig stöd i akutsituationer och lär dig mer om hjärt- och lungräddning samt lokaliserar närmaste hjärtstartare.
– Genom att ha en så kallad ICE-kontakt (In Case of Emergency) i din mobiltelefon kan en anhörig snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk.

 

Hjärta

 

Läs mer på HLR-rådet.