fbpx Skip to main content
Industriell IT & Automation

Vad finns det för appar till iPad för automationsbranschen?

By 19 september, 2013september 23rd, 2019One Comment

iPad MiniIdag finns det ca 1 miljon appar för mobila enheter på Google Play och ungefär lika många på App Store. Det flesta appar är spel men det finns också många appar som kan användas av företag i deras verksamhet. Det är tydligt att Apple inte bara avser iPad som en konsumentprodukt utan även att iPad skall användas som en central del i företagens verksamhet.

Hur ser det ut för automationsbranchen? Vilka appar kan vi använda i vårat arbete och för att hjälpa våra kunder? Jag har valt att titta närmare på den vanligaste och mest lättillgängliga distributionskanalen för appar till iPad, App Store.

FactoryKPIs

FactoryKPIsFactoryKPIs av Software Toolbox är gjord för att visualisera nyckeltal från produktion. Det kan vara t ex OEE, produktionsmål, produktionshastighet, osv. Kräver att man installerar en serverprogramvara på Windows för att konfigurera nyckeltalen och samla in data. Endast OPC kan användas för insamling av data. Serverprogramvaran går att ladda hem för att prova.

Eftersom appen är gratis och det ingår ett demo så är det lätt att skapa sig en bild av hur användarupplevelsen är.

Imbu

ImbuImbu av IMBU SARL är ytterligare en app för att visualisera nyckeltal. Mer fokus på trender och nedbrytning geografiskt och över tiden. Bygger på insamling av data till molnet. Tyvärr är det inte lika enkelt att komma igång och prova som FactoryKPI eftersom det inte framgår på tillverkarens webbplats hur man matar systemet med data.

Appen drar lite åt Business Intelligence-hållet mer än att vara en renodlad automationsapp. Det finns säkert flera bra appar inom detta lite mer breda område men Imbu har lyckats att få med automationsrelaterade sökord på App Store vilket gör dem mer exponerade än andra konkurenter.

Det är ett plus att appen är enkel att testa eftersom den innehåller demo data.

Appen är utvecklad av Touchwonders och håller hög klass när det gäller användargränssnittet, något jag också ofta förväntar mig på surfplattor. Ett liknande användargränssnitt ovanpå Gurusoft Report hade varit mycket kraftfullt.

DATABOARD av ICNET s.r.o.

DATABOARD for iOSDATABOARD är en del av DATAREPORTS som är ett SCADA baserat på HTML och ECMAScript. Intressant bara av den anledningen. Kan det vara framtiden? De skärmbilder som finns på systemet är dock inte speciellt imponerande. På tillverkarens webbplats beskrivs bara delar av produkten, så de har en hel del kvar att jobba på.

WinCC SBS av iQuest Inc

WinCC Step by StepWinCC SBS är en komplett kurs för WinCC 7 SP3. Bra att kunna ha kursen vid sidan om på sin iPad och att datorn kan få fokusera på WinCC. Dessutom är appen gratis vilket inte är så dumt. Detta är ett innovativt sätt för iQuest att marknadsföra sig som en kompetent integratör av WinCC.

Mobila klienter för SCADA

Förutom ovan nämnda appar finns en del mobila klienter för SCADA. Några få representanter från etablerade tillverkare av SCADA finns med på App Store samt ett flertal för mig mindre kända tillverkare.

Exempel på mobila klienter för SCADA på App Store:

Här på AcobiaFLUX jobbar vi mycket med CitectSCADA som än så länge inte har någon app för iPad. Detta får vi hoppas att Schneider Electric gör något åt i framtiden. Men som listan ovan visar så finns det fler stora spelare som ännu inte har släppt klienter för iPad.

PLC

Det finns en blandad kompott av appar för för att läsa och skriva värden till register i PLC. Bland annat finns stöd för Siemens S7, Modbus och ControlLogix.

Har inte AcobiaFLUX några appar för iPad?

AcobiaFLUX har än så länge inga officiella appar för iPad men vid Scanautomatic 2010 demonstrerade vi en larmhanteringsklient för iPhone och iPad till vår produkt AX Alarm Manager. Även vår webbapplikation för styrning av gatubelysning,  AX Lighting Manager, har anpassats för användning på iPad.

Men Android då?

Android är också en spännande plattform för automationsbranchen, men jag har fått fokusera på en plattform för det här inlägget. Det är dock intressant att se att både Schneider Electric och General Electric även finns på Google Play med varianter på de appar de har för iOS. Detta tyder ju på en viss satsning på mobila enheter från dessa företag. Kanske tittar vi närmare på Android i ett framtida inlägg.

Till sist

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att jag är lite besviken på utbudet av appar för iPad avsedda för automationsbranschen. Jag hade velat bli lite mer överraskad av tillämpningar för mobila enheter. Men det betyder samtidigt att möjligheterna inom detta område är desto större.

Magnus Lindhe